Menu
maart 2018

Public of private cloud? Wat dacht u van beide?

Hybrid Cloud

We kunnen met z’n allen een hoop leren van cloudgiganten als Amazon, Microsoft, Google en IBM. Zowel van de techniek als van hoe ze met hun marketing omgaan. Ze hebben ons in korte tijd laten geloven dat een keus voor de (public) cloud automatisch een lagere TCO oplevert. In de praktijk kan het huren van capaciteit echter behoorlijk aantikken. De hybrid cloud heeft hierop een passend antwoord gevonden onder het motto ‘Buy the base, rent the peak’.

Het beste van twee werelden

Een hybride cloud-oplossing is een mix tussen public cloud (van onder andere genoemde providers) en private cloud. Bij laatstgenoemde draaien de (bedrijfskritische) servers nog in-huis (op locatie/co-locatie) of worden gehost door een Managed Service Provider (MSP) in een TIER3 data center. Deze draaien in tegenstelling tot hun publieke variant op een niet-gedeelde infrastructuur en hebben in de regel langer lopende verplichtingen. Maar hierdoor ook lagere kosten. In de publieke cloud is de afname flexibel maar liggen de prijzen hoger waardoor de kosten flink oplopen. Een hybrid cloud combineert in feite het beste van twee werelden. Voor de basisinfrastructuur die relatief voorspelbaar is qua benodigde capaciteit is een private cloud aantrekkelijker.

Gezamenlijke interface

Ook services die veel uitgaand dataverkeer hebben, zijn aantrekkelijk om in een private cloud onder te brengen. Daarnaast is er meer directe controle mogelijk op de infrastructuur en is de ondersteuning makkelijker toegankelijk. Voor tijdelijke projecten of bijvoorbeeld nieuwe activiteiten met onbekende afloop kan juist de schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud interessant zijn. Bij overnames of herstructureringen kan dat heel handig zijn. Of bij een migratie van het ene naar het andere systeem waarbij je, vaak maanden lang, beide in de lucht wilt houden. Of denk aan grote organisaties die het nodige in eigen beheer ontwikkelen. Dergelijke ‘OTAP-achtige’ trajecten komen prima tot hun recht in een public cloud.

Doorschakelen

Sommige van onze klanten gaan nog een stap verder en bieden hun developers de mogelijkheid om, zonder tussenkomst van de IT-afdeling, zichzelf resources toe te kennen. Als een capaciteitsvraag na verloop van tijd stabiliseert, dan kun je gewoon doorschakelen naar je private cloud. Het beheren of orkestreren van zo’n hybride omgeving is wel een puntje aangezien je al snel het overzicht kunt verliezen. Veel IT-managers maken zich hier terecht zorgen over. In deel 2 van deze blog gaan we hier verder op in en laten we zien hoe met Nutanix CALM een hybride cloud-oplossing efficiënt te beheren is.

Wie niet zolang kan wachten kan hier alvast een indruk krijgen: nutanix.com/calm

Joop Marijne

CTO Provide